Custard
Dinsdag 25 Januari 2011 om 10:09Het lijkt op een volgende opdracht van school na de wasopdracht, maar dat is het niet. Sinds kort heeft onze zoon de custard ontdekt. Van zijn vader heeft hij geleerd hoe hij het moet klaarmaken.
Voor mij is het een jeugdherinnering. Vroeger aten we iedere zondag groentensoep met als nagerecht custard. Voor ons als kinderen betekende het om de beurt kleine gehaktballetjes draaien voor de soep en slagroom kloppen voor de custard.
Onze ervaren zoon bereidde samen met zijn neven de custard. De kleinste bestudeerde eerst de gebruiksaanwijzing op de verpakking...
"Zo, wat moet er veel suiker bij", was de reactie van Hein.
En natuurlijk moest er ook even geroken worden. Dat zit overigens in de genen hoor, wij zijn allemaal erg geurgevoelig.
Joris mocht ook even roeren.
En nog een keer ruiken.
De melk werd opgewarmd. Tijdens de eerste, koude fase mocht Joris ook nog even roeren. Dat is het voordeel van een inductiekookplaat, er is geen open vuur en als je de pan eraf haalt is de plaat met een aantal tellen afgekoeld. Voor kinderen dus veiliger.
Op het moment dat de pan echt warm werd, zette onze zoon de pan ver bij Joris vandaan.
Joris volgde nauwlettend alle verrichtingen van zijn grote neef. Ik hield toezicht via de zoeker.
Blijven roeren is het devies om zo te zorgen dat het niet aanbrandt.
De kok ruikt en kijkt wat bedenkelijk, zal het toch nog gaan aanbranden?
Het liep goed af. Er werd niet gewacht totdat het pudding was geworden. De beide jongens mochten allebei één hap voorproeven.
Ze waren tevreden over het resultaat. Ze verdeelden de warme vla over de schaaltjes en met een dot slagroom erop hebben we met z'n allen heerlijk zitten smullen.
Bovenstaande was de tweede en geslaagde poging van de dag. Eerder op de dag was het mislukt. De pan zag er nadien zo uit en de custard ging naar de kippen. Koken is nog niet zo eenvoudig.
En met behulp van "Oma weet raad" is ook deze pan weer schoon geworden.
Op genoemde site stond deze tip van een student, wel heel treffend: "Als je niet meteen de afwas wil doen na het eten kan je het beste je etensresten gewoon laten liggen (hoe meer hoe beter) en op de pan, de deksel erop. Het gaat zo wel snel schimmelen maar als je gaat afwassen bent je zo klaar; ik verzeker je: Er is niets aangekoekt..." Dus daarom staan er in een studentenhuis allemaal pannen met schimmel in de keuken.