Knieperties
Zaterdag 20 December 2008 om 18:18Terwijl ik de groep virussen nog druk aan het uitzwaaien was, diende alweer een nieuwe groep visite zich aan. Terwijl we notabene voor dit weekend alle visite hadden afgebeld, om zo rustig de tijd te hebben om uit te zieken. Onaangekondigd stond er nu een hele groep bacteriën voor de deur. Ze hadden ook wat meegebracht, een bijholteonsteking. De details over het aspect van dit cadeautje zal ik jullie besparen.
Terwijl mijn eega en onze 18-jarige neef, de gelegenheidskoks, vanmiddag druk overlegden over het kerstmenu en samen de inkopen deden, legde ik de laatste hand aan onderstaand culinair logje.
Wij hebben een receptenboekje uit 1931 in huis van de opa van mijn man. Deze opa was bakker en had een bakkerij in Diever.
Wel bijzonder om die oude handgeschreven recepten te zien.
Omdat zijn opa al in 1949 is overleden, heeft mijn man zijn opa nooit gekend.
Mijn man heeft onlangs "een kniepertiesiezer" gekocht. Het bakken zit waarschijnlijk toch in de genen.
Knieperties bakken is een oudejaars-traditie. De naam knieperties slaat op het samen knijpen van het deeg tussen de twee schanierende delen van het ijzer. Het zijn flinterdunne koeken die per streek een eigen naam kregen. Zo worden ze in delen van Nederland ook wel "kniepkoukes" of "ijzerkoeken" of "knieperties" of "rollechies" genoemd.
Tegen de tijd van oud en nieuw werd er druk gebakken vroeger, heel wat trommels werden gevuld met knieperties. Veelal op het platteland bezaten vroeger,heel wat families hun eigen koekijzer. Soms waren deze versierd met allerlei figuren zoals mensen, dieren, levensbomen of jaartallen
Een dag van tevoren wordt het deeg gemaakt, zodat deze hard kan worden. Een bolletje deeg wordt er dan op het ijzer gelegd. Tegenwoordig een ijzer op elektrisch en met anti-aanbaklaag.
En daarom doen we dit bakken onder de veranda of in de garage. Er komt namelijk heel veel stoom bij vrij en het geurt ook overdadig.
De rolletjes werden direct na het bakken als ze nog zacht waren gelijk op gerold.
De platte koeken vertegenwoordigen het oude jaar, kijk het jaar was immers voorbij en men wist wat er gebeurt was in de wereld al het nieuws lag zo men zou zeggen open en de rolletjes vertegen woordigen het nieuwe jaar dat nog voor ons ligt " wat de toekomst brengen zou wist men niet ".
En deze stapel krijgt bij ons niet de tijd om slof te worden.