Een verse waterjuffer
Zondag 07 Juni 2015 om 18:21Het was vandaag een prachtige dag en we verbleven de hele dag op het terras nabij de vijver. Aangezien ik toch niet stil kan zitten pakte ik al snel mijn camera met macro-objectief en knielde ik aan de rand van de vijver. Er vlogen talrijke juffers rond in paringshouding. Ze zaten voornamlijk op de waterlelie in het midden van de vijver. Eenmaal trof ik het dat een paartje vuurjuffers vlakbij neerstreek. Het was echter maar van korte duur, ik kon er welgeteld één foto van maken.

Aan de waterplanten in onze vijver hangen vele kleine "monstertjes". Het zijn de overblijfselen van larven van een waterjuffers.

Na het uitsluipen duurt het een tijdje voordat ze weg kunen vliegen en daar heb ik dankbaar gebruik van gemaakt.

Bij enkele soorten zet de waterjuffer haar eitjes af, door met een legboor gaatjes te maken in waterplanten, waarin de langwerpige eitjes worden gestopt. Bij andere soorten vindt afzet van ronde eitjes plaats in de modder, net onder het wateroppervlak of door verstrooiing over het water.

De larven van juffers blijven van enkele weken tot een maand onder water. De larven zijn ca. 2 cm lang en hebben drie veerachtige ademhalingskieuwen aan het achtereind waarmee ze ook zwemmen door ermee te slingeren. Het zijn zeer vraatzuchtige roofdieren en jagen op alle kleine waterdiertjes. De larven zelf worden gegeten door vissen, kikkers, waterinsecten en door grotere soortgenoten. Na een aantal stadia van vervelling, kruipen de larven uit het water omhoog langs bijvoorbeeld een bladstengel en begint de zogenaamde uitsluiping. Op deze site staat een mooie fotoserie van dat uitsluipen.

Deze juffer was al wat verder in het stadium van uitsluipen. Ik vond het lastig om deze een naam te geven, ik ga er namelijk van uit dat deze nog niet op kleur is.
