Oeverzwaluwen strijden om een broedplaats
Vrijdag 01 Mei 2015 om 10:25Ik heb al een aantal malen geschreven over de nieuwe vogelkijkhut en de nieuwe oeverzwaluwwand nabij mijn geboorteplaats, Wetering in Noordwest Overijssel. Beiden zijn een succes en worden druk bezocht.
Mijn zus tipte mij dat de oeverzwaluwen terug waren en dus besloot ik daar een kijkje te gaan nemen.
Ik nestelde mij aan de waterkant onderaan het talud. Door met de ellebogen te steuenen op mijn opgetrokken knieën had ik een natuurlijk statief gecreëerd. Omdat ik voor een andere fotoklus onderweg was had ik mijn fotostatief thuisgelaten. Door ervaring wijs geworden ben ik nu zo ver dat het statief en de verrekijker standaard in de auto liggen.
De zwaluwen zaten buiten het bereik van mijn 200 mm objectief. Met de Sony kon ik wel flink inzoomen.
Het is onvoorstelbaar zo snel als die vogels heen en weer schieten, ik heb getracht er een aantal te "bevriezen".
Gelukkig lieten ze zich niet weerhouden door de groene letters van het gedicht.
"De nestgangen zijn 60 – 90 cm diep en eindigen in de nestkamer die bekleed wordt met veertjes en plantendeeltjes. Er worden 4 à 5 witte eitjes gelegd die door beide ouders worden uitgebroed. Na 12 – 16 dagen worden de jongen geboren. Naarmate ze ouder worden komen ze de ouders tegemoet in de nestpijp om om eten te bedelen. Vliegende insecten die boven rivieren, poelen en ondiepe meren vliegen vormen de hoofdmaaltijd". Ik had geen idee dat de gangen zo diep waren. Ik heb één foto gemaakt waarbij je de zwaluw ziet graven en waarbij het zand uit het gat valt. Die foto vind ik wel bijzonder, maar is niet scherp geworden.
Op dit filmpje is goed te zien hoe snel de vogels zijn. Tijdens het opnemen heb ik iedere keer een stukje verder ingezoomd. Ik zat daar pal op de wind, dus aan windruis ontkwam in niet.