Sterrenwacht in Dwingeloo (2)
Dinsdag 04 Juni 2013 om 22:56Na onze lunch reden we naar ons volgend doel. Vanaf de parkeerplaats moesten we nog ongeveer 2 kilometer lopen.
Dit bord is uit de "vorige eeuw" en volgens mijn gastheer is deze boodschap volledig achterhaald.

Na een tijdje wandelen kwamen we in de buurt van de radiotelescoop. Het gevaarte verhief zich majestieus boven de boomtoppen.

Op 23 april 1949 richtte professor Oort de Stichting Radiostraling van Zon en Melkweg (SRZM) op, nu Astron.

De telescoop ziet er netjes uit, het geheel is onlangs voorzien van nieuwe verf. Deze telescoop is een draaibare telescoop. Het onderstel rust op een ronde rail, zodat de telescoop in alle posities kan worden gedraaid. Mijn gastheer heeft in het verleden nog meegeholpen met de ontwikkeling van het draaibaar maken.

De informatieborden zijn leuk om te lezen. Een stukje tekst heb ik hier weergegeven. Tijdens het laatste grote project met de Dwingeloo telescoop zochten onderzoekers naar ver weg gelegen melkwegstelsels, die verduisterd waren door donkere gaswolken. Daarbij werden in 1994 twee nieuwe spiraalvormige stereenstelsels ontdekt, tien miljoen lichtjaar van ons verwijderd, die niet veel later "Dwingeloo 1 en 2" weden gedoopt.

Deze witte kast is de ontvanger van de telescoop. De temperatuur wordt hier constant op 265 graden onder het vriespunt gehouden. Bij die temperatuur heb je namelijk de minste ruis op de beelden. Dit heb ik me laten vertellen door mijn gastheer.

De LOFAR telescoop
LOFAR is in feite een denkbeeldige antenneschotel met een diameter van uiteindelijk bijna duizend kilometer. Een afzonderlijke antenne is niet hoger dan twee meter. LOFAR bestaat uit ongeveer zevenduizend kleine antennes die zijn geplaatstin het centale LOFAR gebied tussen Exloo en Buinen in Drenthe en op ongeveer dertig kleinere antenneveldjes. Deze liggen verspreid over Groningen, Friesland en Overijssel.

We hadden op die dag prachtig weer met overwegend blauwe lucht. De bloeiende gele brem maakte het Drentse plaatje compleet.

Je kunt in dat gebied ook prachtig fietsen, over de heide of door de bossen. In deze tijd is voornamelijk de "Grijze golf" op stap.

Op de terugreis naar de auto verliet ik de gebaande weg voor een sanitaire stop achter een boom. De schapen wilden daar geen getuige van zijn, ze draaiden me wijselijk de rug toe.
En nu niet gaan zeuren over mijn wildplassen, wat die schapen met elkaar produceren daar valt dat van mij bij in het niet.
