Aardappels wassen
Maandag 26 November 2012 om 14:27Vorige week was er eindelijk weer eens een mooie dag die paste in ons beider agenda. Mijn belangstelling voor foto-objecten is divers, o.a. vind ik het leuk om productieprocessen te zien en vast te leggen. Ik besloot om mijn fotomaatje mee te nemen naar een bedrijf waar aardappels worden verbouwd en waar sinds kort een biovergistingsinstallatie in bedrijf is.
We gingen eerst kijken naar de aardappels. We hadden geluk, er werd net een aardappelauto volgeladen. Dat volladen van een vrachtauto gebeurt via een intensief proces. De inhoud van een kipper wordt geleegd in een opvangbak. Vandaar gaat de transportband naar de wasmachine. Onderweg worden de aardappels al ontdaan van afvalmateriaal en keien.
In een enorme ronddraaiende trommel worden de aardappels gewassen.
Het gebruikte water wordt buiten opgevangen in een enorm bassin. Daar laat men het water een tijdje rusten zodat het zand naar beneden zakt. Het "schone" water wordt nadien hergebruikt voor de volgende wasbeurt.
De schone aardappels worden naar boven getransporteerd, naar de sorteercabine.
Daar vindt door vier paar vaardige handen de sortering plaats.
Dit is de "Laatste man". Hij heeft, evenals bij voetbal, een belangrijke taak.
Deze komen niet door de selectie.
Alleen de beste kwaliteit aardappels komen in een Lay's zak terecht. Je wordt niet zomaar hofleverancier van Lay's, dan moet je bedrijf aan hoge kwaliteitseisen voldoen.
Vanaf de aardappels gingen we naar de biovergistingsinstallatie. Het is een enorm complex. Omdat de bestrating nog niet klaar is mogen we alleen enkele detailfoto's laten zien en nog geen overzichtsfoto's. Op onderstaande foto staan de silo's met vloeibare mest afgebeeld.
De vloeibare mest wordt aangevuld met vaste stof zoals b.v. bermgras en bietenpuntjes. Via een trappetje klom ik naar boven en kon ik een foto maken van de inhoud. De geur is te vergelijken met kuilvoer.
Jan heeft op zijn weblog een mooi en duidelijk verslag gemaakt over de biovergistingsinstallatie. Hierbij verwijs ik jullie dan ook graag naar zijn site.Al met al hadden we hele tijd op het bedrijf rondgelopen en gefotografeerd. Het werd tijd voor de lunch en een rustmoment voor Jan zijn benen. En hoe kun je dat beter doen dan onder genot van een "Broodje Fanfare" in grandcafé Fanfare? Een gezellig café beroemd geworden door de gelijknamige film Fanfare. Hoewel het terras vriendelijk beschenen werd door de zon, kozen we toch maar een plaatsje binnen bij de kachel, voor het raam.