Herfst op De Woldberg
Zondag 11 November 2012 om 23:02Zondag was het een prachtige dag om een wandeling te maken in een herfstbos, we kozen daarvoor De Woldberg nabij Steenwijk.

De Woldberg is gelegen op een stuwwal, die is ontstaan in de Riss-ijstijd, 100.000 jaar geleden, de één na laatste ijstijd. Het ijs, afkomstig van de Oostzee, heeft geweldige hoeveelheden keien, zand en grind met zich meegenomen. Na de ijsstijd toen de temperatuur opliep werd dit materiaal afgezet, het zogenaamde keileem. Dit keileem heeft op sommige plaatsen een dikte van 7 tot 8 meter.

Gedurende de laatste ijstijd, de Würmijstijd (8000 jaar geleden), bereikte het landijs ons land niet, maar door klimaatsveranderingen is de invloed ervan erg groot geweest. Tijdens deze ijstijd werd met westelijke winden zand vanuit rivierafzettingen en de Noordzee, die toen droog stond, over ons land gevoerd en afgezet, het zogenaamde dekzand. Dit dekzand is vooral op de wat lagere delen afgezet. Er ontstond zo een golvend landschap.

De Woldberg heeft een sterk hoogteverschil, het gaat van 0 N.A.P. tot +25 m. N.A.P. en is daarmee tevens het hoogste punt van Noordwest Overijssel.

Er is voornamelijk loofbos met ook wat vennetjes.

Er staan statige oude beuken, waar tussendoor een mooi uitzicht op Steenwijk is te zien.


Door de afwisseling van verschillende terreintypen is het gebied rijk qua flora an fauna. Hulst, lelietjes van dalen, dalkruid, salomonszegel en waterdrieblad zijn enkele van de vele plantensoorten die er voor komen. Ook vele bosvogelsoorten zoals uilen, boomklevers, bonte vliegenvangers zijn er te beluisteren of te zien. (bron: Staatsbosbeheer)

De zon werkte prachtig samen met de loofbomen.

Het was nat in het bos, heel nat. De zwammen verschimmelen aan de stammen.

Het was een prachtige herfstdag, zo mag het wat mij betreft wel doorgaan tot aan de winter.
