Olt Stoutenburght
Woensdag 30 December 2009 om 14:14Vanochtend reed ik al vroeg door de vallende sneeuw door het dorpje De Blesse in Zuid Friesland. In dit dorp is een inwoner bezig met een heel bijzonder project, er wordt daar namelijk een kasteel gebouwd.
Tussen de Blesse en Blesdijke verrijst een pseudo-middeleeuws kasteel van het model Fulco de Minstreel. Bouwheer Gregorius Halman, die van beroep kostuums, en dus ook nagemaakte historische kleding verhuurt, leek zo'n kasteel wel een aardige 'setting'. Hij heeft een passende naam gevonden: Olt Stoutenburght. Stout betekent niet alleen ondeugend; in oude teksten wordt vaker kloek of driest bedoeld. Het bouwen in de terugwerkende krachtstijl deugt van geen kanten maar gebeurt wel legaal; de gemeente zag er de lol van in en heeft ex artikel 19 een bijzondere bouwvergunning verleend. Terecht, want al klopt het niet, van het geestige bouwsel spat wel bijzondere verbeelding - een tot werkelijkheid groeiende stereotypische burcht als van de Kruisridders - en heerlijke gedrevenheid. Gregorius Halman doet alles zelf en ontwikkelt zich tot een goed ambachtsman.
Het is een vierkant bouwsel met flinke ronde hoektorens en nu al van een behoorlijke hoogte. Er komt nog een hele verdieping bij ook. Het wordt een complete burcht met ridderzaal, kapel, kelders en dus kerkers en andere passende functies, zoals dat bij middeleeuwse burchten hoort in ons collectief geheugen. Het kasteel is opgetrokken van oud baksteenmateriaal en heeft dus al patina. Er klopt natuurlijk geen barst van, want toen burchten van dit type werden gebouwd, waren er geen stenen in waalformaat. Het sleetse materiaal en het hele gebouw prikkelt wel degelijk het zintuig voor de tijd. De binnenmuren zijn al flink gevorderd. Van de buitenmuur zijn alleen de contouren van het basement zichtbaar. Dankzij het spontane metselwerk van de binnenschil oogt de burcht prachtig, als een omgekeerde ruïne. De bouwridder, zou er nu eigenlijk mee moeten stoppen. Gevreesd moet worden dat het huidige romantische beeld straks bij de afbouw door te keurig metselwerk om zeep wordt gebracht. Olt Stoutenburght is nu op z'n mooist.
Halman weet dat zijn kasteel weinig met de historische werkelijkheid te maken heeft, maar alles met een sterke verbeelding, een droom van het middeleeuwse kasteel. Het kan de bezoeker plezierige kriebels bezorgen. De ligging in het dichte bosschage deugt evenmin, want een kasteel, zeker een burcht, moet vrij schootsveld hebben. De verrassing is wel des te groter. Zo'n theatrale setting verdient Olt Stoutenburght, zo staat er geschreven op deze site.
In de zomer rijdt men het bouwwerk al snel voorbij, het ligt dan verscholen tussen de bladeren van de bomen. Nu in de winter, als je in een rustig tempo rijdt van Oldemarkt richting De Blesse, is tussen de kale bomen door een glimp van het bouwwerk te zien.
Ik parkeerde mijn auto en gewapend met een paraplu boven de camera ging ik op verkenning uit.
In dit filmpje op YouTube doet Halman zijn verhaal: "Ik ben ook een gek, maar ik ben een gelukkige gek....".
Het zal wellicht niet voor iedereen goed te volgen zijn, want Halman spreekt de Nedersaksichse taal.
Halman is met dit prestigieuze project al meerder malen op de televisie geweest. Vorige maand was hij nog te zien in het televisieprogramma: "Man bijt hond".
(Het filmpje is te bekijken als je Microsoft Silverlight hebt geïnstalleerd op de computer.)
De foto's maakte ik vanaf het begin van de oprit. Verderop op de oprit was een groen bordje tegen een boom gespijkerd met daarop de tekst: "Geen toegang, privé terrein" en daarbij een telefoonnummer voor meer informatie. Wie weet maak ik er nog wel een keer gebruik van, voor een fotosessie...
De overburen aan de andere kant van de weg vinden misschien het nieuwe uitzicht niet geweldig, ze hebben in ieder geval een bordje met "Te koop" op hun woning.