De cyclus van de waterjuffer
Woensdag 20 Mei 2009 om 23:14Uren kan ik naast de vijver zitten met mijn camera en macrolens. Aan onderstaande weblog heb ik minstens zes fotosessie besteed, maar dat was geen straf.
Vorige week ontdekten de mannen plotseling jonge visjes in de vijver. Ze wilden een groot aantal visjes veilig stellen door ze uit de vijver te halen en binnen in een klein aquarium te doen. We hebben namelijk in de vijver een aantal bewoners die een jong visje beschouwen als een delicatesse.

Wat vader en zoon niet doorhadden, was dat ze behalve visjes ook enkele libellenlarven hadden gevangen. In een tijd van een mum waren bijna alle visjes verslonden.
Alle libellenlarven hebben ze snel uit het aquarium verwijderd en er zwemt nu binnen nog één visje.

Een paar dagen later ontdekte mijn eega aan de bamboe in de vijver uitsluipende waterjuffers. Zoals ik hierboven al schreef heb ik tijdens deze dagen meerdere fotosessies gemaakt. Al fotograferend ontstond het idee om in woord en beeld aandacht te besteden aan de cyclus van de waterjuffer.
De waterjuffers hebben een bijzondere voortplanting
Het paringswiel bij een vuurjuffer echtpaar

Een tegenlichtopname van een paartje, waarvan het vrouwtje eitjes afzet op een waterplant.

Als de eitjes uitkomen, komen de nimfen (larven) tevoorschijn, de jongen van de waterjuffer. De nimf heeft kieuwen om onder water adem te halen. Deze zitten niet op zijn lichaam, maar aan zijn staart. De nimf heeft nog geen vleugels. Pas als de nimf bijna volwassen is kruipt hij op het land, meestal op een boven het water uitstekende stengel.
Zou op onderstaande foto misschien een larve van een waterjuffer te zien zijn, ik twijfel zeer. Het heeft meer het uiterlijk van een tor. Er zijn vast andere bloggers die het wel weten.
het beestje ziet er in ieder geval roofzuchtig genoeg uit.

Dan verpopt de nimf en uit de pop komt de waterjuffer.
Op de computer zag ik pas dat er in de holte van de bamboestengel ook nog andere kleine beestjes zijn te zien. Weet één van jullie wat voor diertjes dat zijn?

De net uitgeslopen waterjuffer moet eerst een tijdje stil blijven zitten zodat de nieuwe vleugels hard worden. Dan pas kan de waterjuffer vliegen.
Het was lastig om deze te fotograferen. De zon reflecteert namelijk erg op deze nog vochtige en witte waterjuffer. Door een stop onder te belichten is het toch nog een acceptabele foto geworden. Verder was de juffer ook nog eens verstoppertje aan het spelen. Als ik links van de stengel ging liggen om een foto te gaan maken, draaide de juffer om de stengel heen naar rechts. Toen heb ik de waterjuffer maar gefopt. Aan de rechterkant van de stengel heb ik het vijverschepnet neergelegd en zo bleef de waterjuffer aan mijn kant en kon ik de foto's maken.

Een leeg omhulsel bleef achter. De bamboestengels zijn behangen met vele lege larvehulzen.

Dit is een waterjuffer die al wat verder is in het stadium van "uitharden". Er komt al wat meer kleur tevoorschijn.

Deze waterjuffer heeft nog wat restjes van zijn larvehuid aan zijn vleugels hangen. Ook deze juffer (ik ga er vanuit dat het een azuurwaterjuffer is) zat nog stil te wachten.

Pas na een dag ontdekte ik plotseling dat ook de rode bloemetjes van deze vijverplant werden gebruikt voor het uitsluipen van een waterjuffer. De bloemetjes steken amper vijf centimeter boven het wateroppervlakte uit. Door de macrolens lijkt het allemaal groot, maar in werkelijkheid is een paar goede ogen onontbeerlijk.
De waterjuffer die net is uitgeslopen heeft een andere kleur dan hierboven. Ik denk dat het hier gaat om de vuurjuffer. Past heel mooi bij deze bloemetjes.


Toen ik daar zo zat te fotograferen, of liever gezegd lag te fotograferen, kwam er een larve voorbij zwemmen.
Op de computer zag ik pas dat er nog een klein beestje naast zwom. Hetzelfde soort beestje dat ook te zien was in de holte van de bamboe.

Even verderop klom ook deze larve tegen een stengel op. Stilzitten had deze larve nog nooit van gehoord. Voortdurend pendelde deze op en neer langs de stengel.
Kunnen jullie me zeggen bij wat voor insect deze larve hoort?

Terwijl één gezinslid volgende week op schoolkamp gaat, de andere gezinsleden "gewoon" naar school en naar het werk moeten, ga ik de bloemetjes buiten zetten op Terschelling.
Bovenstaand log zal dus een tijdje blijven staan en ook kan ik jullie niet bezoeken.
Ik wens jullie allemaal een heel goed (misschien lang) weekend en een hele goede week.