Terugblik op een bijzondere week
Zaterdag 26 Januari 2019 om 16:09Afgelopen week was het in meerdere opzichten een bijzondere week. Ik begin bij zondag 20 januari. Vanwege de verwachte bloedmaan testte ik op zondagavond mijn camera en statief. Terwijl ik daar mee bezig was ontwikkelde zich achter ons huis een prachtige lucht. Met mijn Nikon coolpix B700 op statief maakte ik enkele foto's.
Nadat ik de vurige zonsondergang had vastgelegd nam ik het geheel mee naar de voorkant van ons huis. Vanaf de oprit legde ik de maan vast. Dit was alvast een oefening voor de volgende ochtend. Het moment waarop de maan zou veranderen in eeen bloedmaan.
Ik heb een pijltje geplaatst bij één van de bekendste inslagkraters. Deze inslagkrater heet Tycho en is genoemd naar de 16e-eeuwse Deense astronoom Tycho Brahe. Tycho heeft een diameter van 85 km en een diepte van 4850 meter. Deze zeer jonge (ouderdom geschat op 108 miljoen jaar) en heldere krater heeft het grootste stralenstelsel van de maan. Sommige stralen zijn langer dan 1000 km. Waarom ik de aandacht verstig op deze duidelijke krater kom ik hieronder op terug.
Op maandagochtend liep mijn wekker tegen zessen af. Even later stond ik warm aangekleed in de achtertuin. Het was wel helder, maar toch zat er wat vocht in de lucht. Dat was een tegenvaller. Het lukte mij echter wel om een aantal acceptabele foto's van de bloedmaan te maken. Omdat ik die dag niet zo vroeg op het werk hoefde te zijn plaatste ik de foto's meteen op Twitter. In een tweet plaatste ik de foto's van de 'gewone' maan en van de bloedmaan naast elkaar.
's Avonds kreeg ik een reactie van een zekere Andre. Hij schreef: 'De linker foto is een kwartslag gedraaid.' Daarnaast kreeg ik een reactie van een zekere Martin die het volgende schreef: 'De maan die je gisterenavond vastlegde is erg bijzonder. Hij is namelijk een kwartslag gedraaid. Dat is nog bijzonderder dan een bloedmaan! 😄 Ik begreep niet wat de mannen bedoelden. Als iets voor mij een kwartslag is gedraaid dan betekent dat voor mij dat een foto 90 graden links- of rechtsom is gedraaid. Ik vroeg de mannen om nader uitleg. Van Martin kreeg ik het volgende antwoord: Bij de foto van je bloedmaan staat de krater links onderin. Op de foto van de normale maan staat diezelfde krater rechts onderin. Ik dacht dat wij de maan altijd op dezelfde manier zagen. Vandaar mijn opmerking.'
Het verschil in positie van de krater bij de twee foto's was mij niet opgevallen. Ik had mijn licht al even opgestoken bij mijn fotomaatje, maar ook Jan kon mij geen bevredigend antwoord geven. Ik wist wel dat we altijd dezelfde kant van de maan zien. Op internet zag ik echter foto's met de krater links en foto's met de krater rechts. Dit was me nog niet eerder opgevallen. Ook al zien we altijd dezelfde kant van de maan dat betekent nog niet dat we altijd precies hetzelfde punt zien.
In tussentijd waren Martin en Andre ook op internet op zoek gegaan hoe het nu precies zit. Martin schreef: 'Heb wat verder gezocht en de maan 'waggelt' inderdaad. Geen idee in welk tijdsbestek dit is maar deze animatie laat het effect duidelijk zien. Helaas kan ik het linkje media.giphy niet openen. Andre gaf even later ook een reactie op mijn Twitteraccount. Hij schreef: 'Inderdaad! Weer wat geleerd. Een ander voorbeeld, met uitleg is te zien op deze animatie. Het lijkt echter niet zo groot als in je twee foto’s maar het zal.'
In de loop van de maandag kregen we bericht dat onze scholingsdag op dinsdag niet doorging. In verband met de verwachte sneeuwval zag de docent het niet zitten om vanuit Utrecht naar het hoge noorden te reizen. En zo had ik op dinsdag onverwachts een vrije dag. Voordat het sneeuwde heb ik de vogels voorzien van voldoende voer en daar maakten ze gretig gebruik van. Tijdens de sneeuwbui werd het voor hen lastiger om het voer te vinden.
Ik sluit deze week en serie af met de verjaardag van mijn mannetje en wel een hele bijzondere verjaardag. Op de ochtend van zijn verjaardag kreeg hij plotseling hartkloppingen. Deze hartkloppingen verdwenen snel, maar zijn pols bleef onregelmatig. Door de adequate reactie van ondergetekende en de huisarts lag hij een aantal uren later op de hartbewaking. Diagnose boezemfibrilleren. Die diagnose had ik thuis al gesteld. Het is heel belangrijk dat je deze aandoening zo snel mogelijk behandelt en wel voordat er bloedstolsels gevormd gaan worden. Medicatie per infuus had niet het gewenste effect en daarom werd er besloten tot behandeling met elektrische cardioversie. Elektrische cardioversie vindt plaats onder narcose. Met een defibrillator wordt een elektrische schok toegedoend met als gevolgd dat de elektrische prikkels in het hart tijdelijk uitgeschakeld. Het hart staat 1 à 2 seconden stil. Daarna krijgt het hart zijn normale hartritme weer terug. Boezemfibrilleren is een aandoening die veelvuldig voorkomt. Een elektrische cardioversie heb ik meerdere malen gezien. Verpleegkundige zijn is mijn vak, maar als je eigen Lief daar als patiënt ligt is het wel heel anders ...
Op onderstaande foto staat bovenaan het ritme bij boezemfibrilleren met een hartslag van 156 per minuut en onderaan het normale hartritme van 82 per minuut. Jullie kunnen je vast wel voorstellen dat hij vandaag toch wel moe was. Hij had de vorige dag bij wijze van spreken een marathon gelopen.
De verjaardagsvisite hebben we maar afgezegd. We hopen echter dat hij nog vele jaren samen zijn verjaardag mag vieren.