Op weg naar de rietsnijders (2)
Woensdag 14 Februari 2018 om 12:28De rietmaaimachine had zijn werk gedaan. De bosjes riet lagen of stonden aan schoven in het berijpte landschap. Aan de horizon ligt het dorpje Kalenberg. Het dorpje waar mijn vader opgroeide en waar ik op de kleuterschool heb gezeten.
Jan en ik stonden een tijdje te kijken naar deze magere oogst. Hier zitten en gaan vele uurtjes werk inzitten met een karige opbrengst. Er is een reden dat de oogst dit jaar zo slecht is, maar daar komen we later op terug.
Naast het feit dat de opbrengst per vierkante meter laag is, is het riet ook veel te kort. Het verkopen van kort riet is lastig. Een dakdekker heeft het liefst lang riet. Kort riet wordt wel gebruikt, bijvoorbeeld voor het dekken rond een dakkapel.
Rietsnijders genereren hun inkomsten niet alleen door het verkopen van het riet, ze ontvangen een bedrag voor het aantal hectares wat ze schoonmaken. Die vergoeding is geen vetpot. Wat dat omgerekend per uur oplevert daar willen jij en ik niet voor werken...
Rietsnijders zijn de belangrijkste schakel in natuurbeheer, als de percelen niet worden schoongemaakt dan verlandt het rietland tot bos. Op deze site kun je er alles over lezen.
Op dit perceel staat veel veenmos. Hoe laagveen ontstaat, waar veenmos groeit en wat de functie is van veenmos kun je op deze interessante site lezen. Klik hier en hier. Ook voor het veenmos is het belangrijk dat het perceel jaarlijks wordt schoongemaakt.
Nadat we op deze plaats voldoende hadden vastgelegd vervolgden we onze weg richting de rook. Want daar moesten we doorheen om bij de rietsnijders te komen.
Wordt vervolgd.