Bunkerbehoud op Terschelling
Vrijdag 28 Juli 2017 om 12:32Ik ga de series over Terschelling vandaag afronden. Tijdens de heerlijke stranddagen heb ik wel foto's gemaakt maar niet zo mooi en uitgebreid als Jan heeft gedaan. Voor een impressie verwijs ik dan ook graag naar de mooie fotoseries bij Jan.
De fotoserie die ik nog wil laten zien is gemaakt tijdens de bijzondere fotokuier bij de bunkers op Terschelling.
Op een namiddag maakten Aafje en ik een wandeling in de buurt van het bungalowpark. We wandelden langs het Internaat van de Zeevaartschool richting de Waddenzee. Vanaf de Waddenzee volgden we het pad naar de Nieuwe Dijk en vanaf daar naar de hoofdweg, de Burgemeester van Heusdenweg. Zie Google Maps. Toen we langs de hoofdweg weer terug wandelden naar het bungalowpark zagen we aan de rechterkant een plek waar je de fiets kunt stallen met daarbij een klein aanwijsbord. Op Google Maps is daar nog niets van te zien. Aafje en ik besloten om een kijkje te nemen. We liepen het bos in en kwamen toen aan bij een open terrein. Wat we daar zagen verraste ons ...
Aafje en ik kwamen tot de conclusie dat dit een prachtige locatie was voor Jan en mij om daar met de camera's eens uitgebreid rond te struinen. We zagen dat de auto dichtbij geparkeerd kon worden en dat de wandeling net zo lang gemaakt kon worden als Jan aan zou kunnen. En zo gebeurde het dat we Jan de volgende ochtend verrasten met deze locatie.
We waren aangekomen bij een bunkermuseum. Hier bevindt zich de voormalige Duitse radarstelling Tiger. Dit is een van de weinige stellingen in Nederland die nog bijna compleet aanwezig is. Het totale complex van 7 hectare bestaat uit meer dan 100 bunkers, waarin tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 200 Duitse soldaten woonden en werkten.
Bijna alle bunkers langs de kuststrook op het eiland waren onderdeel van de Atlantik Wall.
Eind jaren ’70 heeft Staatsbosbeheer de bunkers uit veiligheidsoverweging onder het zand geschoven. Daardoor zaten de bunkers onder en vol met zand. Met kranen en shovels is er meer dan 4000 m3 zand verplaatst.
Door de vrijwilligers is enorm veel zand en puin uit de bunkers verwijderd. Vervolgens is er elektriciteit aangelegd. De bunkers zijn nu allen voorzien van de oorspronkelijke bekabeling, inclusief origineel schakelmateriaal van bakeliet..
Enkele bunkers zijn nu goed zichtbaar ...
... en anderen liggen nog verscholen onder de grond.
Op deze site (klik hier) kun je alles lezen over dit indrukwekkend project.
Als je m.b.v. street view op Google Maps hier gaat staan dan zie je hoe het was voordat de vrijwilligers waren begonnen aan hun enorme klus. De foto hieronder laat vanuit hetzelfde standpunt zien hoe het er nu uitziet.
Wandel maar met ons mee langs een gedeelte van de bunkerroute.
Terwijl Aafje en Jan zaten bij te komen op een bankje met dit uitzicht ...,
... wandelde ik nog een stukje over onontgonnen terrein. Hier liggen de bunkers nog begraven onder het zand.