Stokrozen met (on)gewenste gasten
Woensdag 27 Juli 2016 om 14:16In onze voortuin staan vele stokrozen in verschillende kleuren. Stokrozen behoren tot de drachtplanten. Drachtplanten zijn planten die nectar en/of stuifmeel leveren en zjin dus belangrijk voor bijen. Bijen leven van nectar en stuifmeel. Nectar is een zoete stof die door bloemen wordt afgescheiden. Nectar dient hoofdzakelijk als brandstof. De bijen hebben het nodig om hun spieren te bewegen en dus te kunnen vliegen. Stuifmeel hebben de bijen vooral nodig om hun larven te voeden. Het is de bouwstof voor de opbouw van hun lichaam. Bijen kunnen dus niet leven zonder bloemen en bloemen produceren geen zaad en vruchten als ze niet bestoven zijn. Wij hebben in onze tuin 16 hoogstam fruitbomen en zijn dus afhankelijk van de bijen. Het is belangrijk om de tuin aantrekkelijk te houden voor de bijen van het vroege voorjaar tot en met de herfst. Om de bijenstand te helpen hebben we dus zoveel mogelijk planten die aantrekkelijk zijn voor de bijen en daarnaast gebruiken we geen bestrijdingsmiddelen.

Vele van onze stokrozen hebben het dit jaar zwaar te verduren.

Dit jaar hebben we, net als de rest van Nederland en België, veel meer slakken in onze tuin dan andere jaren, dit komt door het warme en vochtige weer.

Behalve de bladeren worden nu ook de bloemknoppen en bloemen van de stokrozen aangevreten. Het slijmerig spoor "schittert" in het zonlicht. Ik pluk de slakken maar handmatig van de planten en gooi ze in de groene container.

Gelukkig hebben we nog wel voldoende bloemen over zodat ook de gewenste gasten een kostje bij elkaar kunnen scharrelen, zoals deze zweefvlieg.

In Nederland zijn circa 360 soorten bijen bekend. Slechts één hiervan is de bekende honingbij. De honingbij komt in Nederland niet of nauwelijks in het wild voor. De honingbij wordt door imkers gehouden in bijenkasten en is daarom niet echt als een wilde diersoort te beschouwen. De overige bijensoorten beschouwen we wel als ‘wilde’ bijen, omdat zij niet door de mens verzorgd worden.

Wilde bijen zijn zeer divers in grootte, uiterlijk en levenswijze., van de kleine zwartglimmende maskerbijtjes tot grote harige hommels, allen behoren ze tot de groep van de wilde bijen. Het determineren van de vele soorten wilde bijen is lastig. Ik vond een site die wellicht kan helpen bij het determineren, klik hier.

De bij duikt op de kop in de kern van de stokroos om vervolgens in een rap tempo om de meeldraad te draaien. De bij klopt en veegt op deze manier het stuifmeel bij elkaar.

Bovenstaande foto's zijn gemaakt met mijn "nieuwe" Canon 50D. Toen mijn 40D het begaf ben ik op zoek gegaan naar een goed alternatief en die heb ik gevonden in zijn opvolger, de 50D. Met deze tweedehands camera hoop ik weer een paar jaar vooruit te kunnen