Project Wetering Oost en West is gereed
Maandag 01 September 2014 om 20:05Vorige week vrijdag was de opening van het project Wetering Oost en West. De officiële opening werd verricht door Overijssels gedeputeerde Hester Maij. Voor de opening was ik niet uitgenodigd maar vanwege deze mijlpaal ben ik zondagochtend naar het gebied gegaan om een fotoserie te maken.

In november 2012 is men gestart met dit project. Voor de start zagen de polders van Wetering Oost en West er zo uit zoals op onderstaande foto. Aan de oostkant van de Wetering (kijkend vanuit de toren naar het zuiden) is nog een stukje landbouw gebleven.
Aan de horizon ligt het dorp waar ik op school zat. Toen ik als kind van school naar huis fietste genoot ik al van wolkenluchten. Op de foto is te zien dat zon, wind en wolken een spel spelen. Als kind speelde ik, al fietsend, met ze mee. Ik probeerde zo hard te fietsen dat ik de schaduw voorbleef...

Onderstaande foto heb ik uit het archief gehaald. Zo zag het gebied er uit in april 2013. Ik schreef erover op mijn weblog, zoals hier en hier is te lezen.

Al in een vroeg stadium werd de vogelkijkhut gebouwd. Op zich was dat bijzonder omdat je zou denken dat een dergelijk bouwwerk een sluitstuk is bij zo'n project. Met al die grondwerkzaamheden was er immers nog geen vogel te bekennen. Totdat het project klaar was deed het gebouw in ieder geval dienst als uitkijktoren.

Met dit project is het natuurgebied Weerribben-Wieden uitgebreid met een oppervlakte van 313 hectare. Het gebied is zo ingericht dat er een moeras kan ontstaan waarin volop ruimte is voor bijzondere diersoorten, zoals de purperreiger en de otter. Voor de purperreiger is een apart eiland aangelegd. Het is de bedoeling dat hier in de toekomst nestgelegenheid ontstaat voor deze sterk bedreigde vogel. Wetering Oost vormt een belangrijke schakel in het vergroten en versterken van de laagveenmoerassen van de Weerribben. Het gebied wordt ingericht voor de ontwikkeling van laagveenmoeras én open water.

De muur voor de oeverzwaluwen werd geplaatst aan het eind van het voorjaar. Een fotoverslag daarvan is te zien bij Hottinga: http://zwaluwwand.hottinga.net/ (Bij het invoegen van de site in HTML werkt het linkje niet). De wand werd aan de late kant geplaatst wat betreft het broedseizoen, men was er dan ook vanuit gegaan dat er dit jaar niet meer gebroed zou worden door de oeverzwaluw. Maar tot ieders grote verrassing wisten de oeverzwaluwen de muur al snel te vinden en werd de muur dit jaar al volop gebruikt. Op 2 juli was ik daar met Jan. We maakten daar o.a. foto's van de voerende oeverzwaluwen.

Provinciedichteres Heleen Bosma droeg tijdens de opening het volgende gedicht voor:
‘Vederlicht is onze ziel
Van dons en zijdezacht
Wij zijn een stipje in het zwerk
Een knipoog naar de zwaartekracht'
Dit gedicht wordt aangebracht op de zwaluwwand bij de vogelkijkhut, zodra de zwaluwen klaar zijn met broeden.

De kosten voor het project Wetering Oost en West bedragen circa 13 miljoen euro met als financiers de provincie Overijssel, het waterschap Reest en Wieden en de gemeente Steenwijkerland. Dienst Landelijk Gebied van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft het project begeleid. Wetering Oost en West worden nu overgedragen aan Staatsbosbeheer, die het beheer gaat uitvoeren. Het is te hopen dat Staatsbosbeheer het beheer goed kan uitvoeren, zij hebben immers te kampen met financiële problemen. Er werkt nog maar een fractie van het personeel van wat er vroeger in het veld werkte.

Het natuurontwikkelingsgebied kan ook dienst doen als waterberging voor maar liefst 2,4 miljoen m³. Door de klimaatverandering kunnen gemalen Noordwest-Overijssel niet langer beschermen tegen wateroverlast. Daarom geeft waterschap Reest en Wieden het water meer ruimte. Er zijn twee grote opslagplaatsen voor water gemaakt.

Door het openzetten van een klep van de nieuwe inlaten kunnen beide gebieden eenvoudig en snel vol stromen. Het is even eenvoudig om het water weer af te voeren als het peil is gezakt.

Het plaatsje Wetering heeft lintbebouwing langs de vaart, de Wetering. De huizen hebben allemaal een tuin aan het water. Achter die huizen loopt een weg. En aan de andere kant van die weg is dus dit plan gerealiseerd. Om eventuele overlast van muggen te voorkomen, is er een droge strook gemaakt tussen de bebouwing van Wetering Oost en Wetering West en de nieuwe natuur. En nu maar hopen dat de muggen dit ook weten.
Een brede 'kwelsloot' moet er voor zorgen dat de bewoners hun voeten droog houden.
Links op de foto, bij de hoge boom is mijn geboortegrond.

Binnen dit project is er een weg verwijderd en zijn er twee wegen opgehoogd. In totaal is er 1,6 miljoen m³ grond verzet. Dat staat gelijk aan een rij vrachtauto's met grond met evenveel kilometers van Wetering tot aan Barcelona. De werkzaamheden bij Wetering West legde ik ook vast en die serie is hier te zien. Het nieuwe natuurgebied Wetering-West is een zeer belangrijke schakel in de verbinding tussen de Wieden en de Weerribben. Het gebied wordt ingericht ten behoeve van moeras.
Onderstaande foto maakte ik in maart 2013.

Doordat die wegen zijn opgehoogd (tot dijkhoogte) heeft men nu een prachtig uitzicht over de niewe natuurgebieden. Onderstaande foto is genomen vanaf de Rietweg (weg tussen Wetering en het gehucht Nederland) richting het noorden.

Om dit nieuwe onderdeel van het grootste laagveenmoeras van Noordwest-Europa te kunnen beleven is een fietspad aangelegd van zes kilometer lengte, een aanzienlijke uitbreiding van het fietspadennetwerk in Noordwest-Overijssel..

Aan de horizon op bovenstaande foto is een brug te zien. Daarover schrijf ik een volgend log.