anna: Gelukkig....we hebben wee… Jan K. alias Afan…: Fijn dat je meestal erg m… Hendrika: Ik hoorde het van Afanja.… Jetske: @Allen, door een vervelen… Petra: Hallo Jetske,
Ik klik re… Jan K. alias Afan…: Mooie weer, een prachtige… m vd fotokraam: Wat een mooie en verteder… Bram: Leuke foto's Jetske van d… Bram: Prachtige scherpe macro f… willy: leuke foto's zijn het gew…
Een maand geleden had ik een fotoshoot van een familie bij Bezoekerscentrum De Wieden. Deze locatie, door hen zelf gekozen, was een prachtige locatie met veel variatie. Het weer werkte mee en de fotomodellen waren creatief en fotogeniek. Al met al prima ingrediënten voor een geslaagde middag.
De mooiste foto's om te maken vind ik de foto's waarbij er niet geposeerd wordt, zoals de foto's van de beide nichtjes die vol overgave bloemen plukken.
Na de fotosessie was er een picknick en reken maar dat de ham met meloen er lekker inging.
Terwijl Jan heerlijk in het zonnetje zat in het Weinterper Skar struinde ik een tijdlang rond met de macrolens. Vlak voor mijn lens landden twee vuurjuffers in een paringsrad.
Een paringsrad is de houding die een mannetje en vrouwtje (libellen en waterjuffers) aannemen bij het paren.
Nadat het mannetje het vrouwtje in de tandem-houding heeft genomen, brengt het vrouwtje haar geslachtsopening - die zich op de overgang van achterlijfssegment acht en negen bevindt - tegen het secundair copulatie-orgaan van het mannetje.
Op die manier kan ze de spermatofoor van het mannetje ontvangen. Een koppel kan uren in die positie blijven en daarbij ook rondvliegen.
Het was voor mij al jaren geleden dat ik een landkaartje vastlegde. Toen ik de vlinder zag zitten op 17 mei in Weinterper Skar herkende ik deze vlinder niet direct als landkaartje en dat kwam omdat ik de vlinder relatief klein vond.
De voorjaarsvorm van het landkaartje ziet er wezenlijk anders uit dan de zomervorm. Deze voorjaarsvorm is kleiner dan de zomervorm. De voorjaarsvorm heeft een oranje basiskleur met zwarte vlekken. Op de achtervleugel zit een blauwe rij maanstreepjes. De zomervorm is zwart met een witte band. Op deze site kun je meer informatie vinden.
Net op het moment dat ik de vlinder dichterbij en van alle kanten in beeld wilde brengen vloog de vlinder weg en heeft zich ook niet meer laten zien.
Op 26 mei werd er op de site van Natuurbericht gemeld dat er in die weken daarvoor enorm veel landkaartjes werden gezien. In de monitoringroutes zijn er dit voorjaar zelfs meer landkaartjes geteld dan normaal in de veel grotere zomergeneratie.
Op deze prachtige zomerdag ben ik op stap geweest met mijn fotomaatje, Jan. We maakten een rondrit door de Kop van Overijssel. Hier en daar stopten we om foto's te maken. Tussen de buurtschappen Wetering en Nederland troffen we twee foeragerende lepelaars.
Toen we daar stonden te fotograferen voegden zich meer mensen bij ons met hun camera's. De lepelaars trokken zich niets aan van de drukte en gingen rustig door met hun maaltijd.
Er kwam een zilverreiger door het water aanstappen, ondertussen om zich heen speurend naar een lekker hapje.
Statig schreed de reiger langs de lepelaars. Die werden er niet anders van, want van concurrentie was geen sprake.
Doordat ze bijna voortdurend met hun snavel onder water zitten is het lastig om de grote "lepel" vast te leggen.
Ik heb een filmpje gemaakt van de lepelaars, waarbij je goed kunt zien hoe snel en nauwgezet ze te werk gaan.